Vytlačiť túto stránku

Zoseknutá krása Turčianskych lesov

Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)
Pohľad na výrub na lokalite z 1. storočia pred našim letopočtom v Mošovciach Pohľad na výrub na lokalite z 1. storočia pred našim letopočtom v Mošovciach

Rozsiahle výruby našich lesov sú necitlivé nielen ku prírode ale škodia najstaršiemu kultúrnemu dedičstvu. Azda každému Turčanovi neušli výrazné výruby a miznúce lesy na svahoch kopcov Veľkej a Malej Fatry. Neúcta ku prírode je znásobená poškodzovaním historických pamiatok, ktoré tieto výruby zasiahli a nenávratne poškodili.

Najmarkantnejší zásah je viditeľný na najvýznamnejšom archeologickom nálezisku v Turci – na blatnickej Plešovici, kde sa našli unikátne, tritisíc rokov staré bronzové nástroje, zbrane a šperky. Z Plešovice pravdepodobne pochádza aj zlatý diadém, teda čelenka z neskorej doby bronzovej, taktiež stará tritisíc rokov. Pri takýchto objavoch sa zamýšľam, ako by sme v Turci mohli pomôcť rozvoju turizmu a vytvoriť tak priestor pre prezentáciu regionálnej histórie. A v ideálnom prípade aj vystavať repliku 3 tisíc rokov starej osady.

Po vzore iných krajín môžeme prezentovať históriu Turca zaujímavým spôsobom

Ideálne podmienky, ale ešte neznamenajú nič, ak sa do konfliktu dostanú záujmy regiónu a chamtivosť jednotlivcov. Keď sa túlam našim krásnym Turcom, čoraz častejšie ma nemilo prekvapujú radikálne zásahy do prírody a do archeologických lokalít. Výrub lesov sa koná prakticky všade. Pokiaľ ide o premyslené lesné hospodárstvo, kde sa zároveň dodržiavajú aj legislatívne procesy, nemám námietky. Rozdiel je iba v tom, ako šetrne sa vykonáva.

Keď prídete na miesto, ktoré si pamätáte ako krásny les a do očí vám udrie vyrúbaná hora, cítite sa okamžite bezradne. Namiesto príjemnej túry v takmer nedotknutom lese, nájdete nehanebne bez zmyslu rozkopané svahy Katovej skaly alebo úsek cesty na Martinské hole nad delom, kde je zničený turistický chodník, alebo sa uhýbate v či už v Necpalskej alebo Žarnovickej doline nakladačom plných posekaných stromov. Vtedy si poviete dosť!

S rúbaním prichádzajú povinnosti

Asi nemusím veľmi opisovať, akú kľúčovú rolu hrá v celej rovnici nádherná príroda Turčianskej kotliny. Pozriete sa okolo seba a okamžite je vám jasné, prečo si naši predkovia vybrali práve túto lokalitu. Turistický potenciál ale môže zhasnúť ako sviečka, ak sa nekompetentní úradníci od stola a ziskuchtiví „podnikatelia“ rozhodnú v lokalitách, často nielen na hranici národného parku Veľká Fatra, ale aj priamo za jeho hranicou rúbať hlava nehlava. Vraj taký je hospodársky plán. Alebo uvádzajú dôvod, aby sa nešíril lykožrút, rúbeme zdravé stromy, kým majú nejakú finančnú hodnotu a dajú sa predať. Lesy sú možno súkromné, ale pre nás, obyvateľov Turca, sú hory istou zárukou mentálnej bezpečnosti a lesy ju zdôrazňujú a skrášľujú.

Turiec skrýva nespočetné množstvo turisticky atraktívnych lokalít, nepríďme o ne

Môže to znieť ako klišé, ale naša rozlohou neveľká kotlina má skutočne všetko pre dobré bývanie a rozvoj turizmu. Od krásnych dolín až po minerálne a termálne pramene. Od neoklasicistických budov až po praveké hradiská. Máme čo prezentovať, máme čo ponúknuť, no máme aj neuveriteľnú schopnosť devastovať kultúrne a prírodne pamiatky. Toto musí skončiť.